Technologische ontwikkelingen

Veel bedrijven en overheden zitten midden in het proces van digitale transformatie. Wat niks anders betekent dan de integratie van digitale technologieën om bedrijfsprocessen te automatiseren. Vaak leidt dit tot een fundamenteel andere manier van werken. De impact van deze digitale transformatie is groot. Bestaande bedrijfsprocessen worden ter discussie gesteld. De invloed van deze nieuwe digitale technologieën op de structuur, systemen, processen en mensen binnen een organisatie mag niet onderschat worden. Om de impact van deze digitale transformatie de 'doorvoelen' is het handig om onderstaande technologische ontwikkelingen te doorgronden.

 
  • Artificial Intelligence; bij kunstmatige intelligentie gaat het om machines computersystemen (of machines) die taken uitvoeren die kenmerkend zijn voor mensen. Machines met het vermogen om te redeneren, betekenis te ontdekken, te generaliseren of te leren van ervaringen uit het verleden. Op deze pagina worden de voordelen en risico's van artificial intelligence besproken en begrippen als Machine learning, Rule based systemen, Neurale netwerken en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) uitgelegd en met elkaar in relatie gebracht. 
 
  • Blockchain; is een nieuwe technologie voor het vastleggen van informatie (betalingen, eigendomsbewijzen, diploma's, patiëntgegevens) op een manier die het bijna onmogelijk maakt om die informatie te hacken of te manipuleren. In een blockchain bewaken de gebruikers zelf de integriteit van de informatie waardoor een centrale toezichthouder (zoals een bank, gemeente, kadaster) niet meer nodig is. De Bitcoin is als digitale munteenheid de eerst grote toepassing van deze technologie. Op deze pagina worden naast de (on)mogelijkheden de blockchain  begrippen als Smart contract, Peer-to-Peer netwerk, Timestamping en Consensusmechanisme toegelicht en met elkaar in relatie gebracht.
 
  • Big Data & Datamining; ...
 
  • Supercomputer; ...
 
  • 3D-Printing; ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitale bouwtekening (bestand) wordt omgezet naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. Van een legoblokje tot een gouden ketting tot een volledig gebouw. Op deze pagina wordt duidelijk op welke technologie 3D-Printing is gebaseerd en welke toepassingsmogelijkheden 3D-Printing heeft. 
 
  • Robotisering (RPA); Robotic Process Automation is een specifieke vorm van automatisering. Bij robotisering ontwikkel je een stuk software die letterlijk doet wat wat een persoon achter een computer nu ook doet. De acties die een medewerker financiën of van de klantenservice achter de computer uitvoert worden met robotisering letterlijk nagebootst. Softwarerobots begrijpen wat er op de schermen staat. En kunnen routinetaken zoals het ophalen en invoeren van gegevens, het klikken op knoppen, het uploaden en downloaden van bestanden of een breed scala aan gedefinieerde acties goed uitvoeren. 

 

  • Internet of Things; het internet verbindt tegenwoordig niet alleen mensen met mensen (via smartphones en andere apparaten), maar ook mensen met machines en machines onderling. Steeds meer objecten staan in verbinding met het internet en hebben sensoren. Denk bijvoorbeeld aan een slimme energiemeter, waarmee het energiebedrijf op afstand het elektriciteitsverbruik kan aflezen, of aan de slimme schoen van Nike die sportprestaties monitort, met andere sporters vergelijkt en zo persoonlijk hardloopadvies kan geven.

 

  • Virtual Reality; via virtual reality (VR) kunnen gebruikers virtuele ervaringen 'echter' of beter voelen. Gamemakers passen de technieken toe om gamers meer op te laten gaan in hun spel. Ook andere domeinen maken gebruik van VR, zoals in de revalidatiesector. Patiënten krijgen dan bijvoorbeeld oefeningen te zien en direct feedback of ze de oefening juist hebben uitgevoerd. Voor het leger biedt de techniek een manier om militairen te trainen door ze in een bepaalde omgeving te 'plaatsen' en directe feedback over het effect van hun acties te geven.
 

Combinatie van diverse technologieën...

Deel House of Control via Social Media