ICT-ondersteuning Risicomanagement

ICT-ondersteuning

In stap 7 van het Raamwerk Risicomanagement staat de geautomatiseerde ondersteuning van het risicomanagementproces centraal. Eisen die u aan een dergelijke applicatie mag stellen zijn:  


  • Mutatiemogelijkheden; de applicatie moet het opvoeren, wijzigen en verwijderen van risico’s ondersteunen waarbij per risico moet worden aangegeven wat het risico inhoudt, wat de oorzaak is, de kans * impact, de eventueel getroffen beheersingsmaatregelen die zijn genomen en de bijbehorende risico-eigenaar.
  • Gebruiksvriendelijkheid; of de applicatie ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden hangt in hoge mate af van de gebruikersvriendelijkheid van de applicatie.
  • Rapportages; de applicatie moet vanuit verschillende perspectieven rapportages kunnen genereren zodat alle partijen op basis van eigen informatiebehoefte worden geïnformeerd.
 

Hoe eenvoudiger hoe beter! In de praktijk blijkt dat applicaties voor risicomanagement tot in perfectie zijn doorontwikkeld. Klinkt aardig maar in de praktijk wordt maar 30% van deze applicatie gebruikt. De rest is ballast die de applicatie gebruikersonvriendelijk maakt. Daarom heeft House of Control met Excel een eenvoudig programma ontwikkeld die het u mogelijk maakt om terug te keren naar de essentie van risicomanagement, namelijk het sturen op risico’s.   

Stap 8 is de laatste stap binnen het Raamwerk Risicomanagement. Stap 8 gaat in op de relatie tussen risicomanagement en het Weerstandsvermogen van een organisatie.

Deel House of Control via Social Media