Derivaten / Futures / Termijncontract

Wat zijn Futures?

Bij een future (of termijncontract) gaat het om een transactie in de toekomst. Een future is een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een 'product' te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. Futures hebben betrekking op:
 
  • Financiële instrumenten; zoals aandelen, rente en valuta
  • Agrarische producten; zoals graan, aardappelen, soja, koffiebonen en slachtvarkens
  • Edelmetalen; zoals goud, zilver en palladium
  • Grondstoffen; zoals olie, koper en lood
 
De futures hebben gestandaardiseerde contractspecificaties. In het geval van de koffiebonen is bijvoorbeeld vastgelegd dat het gaat om 25.000 kilo, het soort coffea arabica, minimumdoorsnede van 5 millimeter, koffiegeschikt en geteeld op kleibodem.
 

Clearing op de beurs

De futures worden verhandeld op de beurs. In Europa worden de futures allemaal verhandeld via een schermenbeurs. In de Verenigde Staten wordt er in Chicago in sommige futures nog op de vloer gehandeld. De meeste futures worden tegenwoordig elektronisch verhandeld. Het meest verhandeld zijn de financiële futures.
 
Voor het handelen met futures is 'clearing' door een verrekenkamer die gelieerd is aan de beurs vereist. Deze zijn de tussenpartij en staan in voor het insolvabiliteitsrisico. De koper en de verkoper van de future storten een waarborg (normaal 0,2% van de nominale waarde van het contract) aan deze verrekenkamer. Deze waarborg moet verzekeren dat de koper/verkoper in staat is om aan het einde van het contract het koersverschil aan de tegenpartij te betalen.
 

Betaling en levering

De betaling vindt pas plaats aan het einde van de looptijd van het contract. Er zijn twee soorten future contracten met betrekking tot de afloop.
 
  • Fysieke levering; dit betekent dat er daadwerkelijk een transactie plaats zal vinden in het onderliggende product waarop het futurecontract betrekking heeft. Men kan zo verplicht zijn een hoeveelheid olie, aardappelen of obligaties af te nemen of te leveren.
  • Cash settlement; in de praktijk worden de meeste openstaande contracten vóór de afloopdatum gesloten. Zodat de handelaren niet echt in het bezit komen van de obligaties, olie of aardappelen. Men is alleen geïnteresseerd in de prijsveranderingen van de onderliggende waarde. Cash settlement houdt in dat men het prijsverschil afrekent in geld. Als men een future op het aandeel Heineken heeft gekocht en deze is gestegen, dan ontvangt men het verschil in geld en niet de onderliggende waarde (het aandeel).

Deel House of Control via Social Media