
Wat is 3D-Printing?
3D-printen, ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitale bouwtekening (bestand) wordt omgezet naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. Van een legoblokje tot een gouden ketting tot een volledig gebouw.
- Digital ontwerp; aan elke vorm van 3D-printing staat een digitaal ontwerp ten grondslag. Er zijn inmiddels veel applicaties op de markt waarmee deze digitale ontwerpen mee gemaakt kunnen worden. Enkele professionele ontwerpprogramma's voor 3D-printing zijn AutoCAD of SolidWorks.
- STL-bestand; het ontwerp (bestand) wordt omgezet in een formaat die geschikt is om te printen, een zogenaamd .STL bestand. Het ontwerp wordt vervolgens door het printprogramma opgedeeld in schijven van kleiner dan 1 mm. Waarna het ontwerp laag voor laagje wordt opgebouwd.
Toepassingsmogelijkheden
De mogelijkheden van 3D zijn onbeperkt. Tot voor kort was 3D-printing vooral het werkveld van kunstenaars en de prototyping industrie. De kunstenaars omdat computers in 3D ongekende hoeveelheid mogelijkheden hebben. Terwijl de prototyping industrie 3D-printing inzet bij productontwikkeling. 3D-printing is een relatief goedkope manier van prototyping. Inmiddels wordt 3D-printing steeds meer ingezet. Enkele toepassingen waarvoor 3D-printing vandaag de dag wordt ingezet zijn:
- Productieproces; steeds meer bedrijven gebruiken 3D-printing niet meer alleen voor prototyping maar integreren 3D-printing in het productieproces. Zo kunnen installatiebedrijven onderdelen die niet op voorraad liggen zelf printen. Ze hoeven niet meer op de leverancier te wachten.
- Massa-Maatwerk; met behulp van 3D-printing is het mogelijk om klanten (tot op zeker niveau) hun eigen ontwerp te laten maken zonder dat het productieproces anders ingeregeld hoeft te worden. Met 3D-printing krijgt maatwerk een andere betekenis.
- Materialen; tegenwoordig kan er in vele soorten materiaal geprint worden. Van natuurlijke producten zoals nylon tot materialen als chocola, hout en plastic. Maar 3D-printing kan ook met goud of zilver.
3D-printing is de volgende stap in de post-industriële revolutie. We staan met 3D-printing nog maar aan het begin van een nieuwe elektroniche revolutie. In combinatie met Cloud computing en een sterke toenemende bandbreedte voor communicatie technologie zijn toepassingsmogelijkheden onbegrensd.